Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol binnen de voetbalbranche

november 16, 2019

Astrid Hendrikx  |  16 november 2019

Duurzaamheid wordt steeds meer van belang binnen de voetbalbranche. Steeds meer voetbalverenigingen zijn bezig met duurzaamheid en komen erachter dat energiebesparende maatregelen tot een flinke besparing kunnen leiden. Bovendien pleit het KNVB voor een duurzamere voetbalsport en willen ze amateurvoetbalclubs helpen met vergroenen. Benieuwd naar welke maatregelen jij kan nemen als voetbalclub? In deze blog geeft Sit & Heat je een paar slimme maatregelen wat jij voor jouw club kunt doen om te verduurzamen.

Investeren in duurzame energie

Investeren in duurzame alternatieven biedt kansen om de financiële positie te versterken van voetbalclubs. Verenigingen kampen namelijk met stijgende kosten en dalende sponsor- en kantinebestedingen, dit is nadelig voor hun begroting. Voetbalclubs kunnen investeren in duurzamere maatregelen wat op lange termijn kan leiden tot lagere kosten, en met name lagere energiekosten. Voor voetbalclubs is energie één van de grootste kostenposten. De KNVB initieert daarom samen met de tennis- (KNLTB) en hockeybond (KNHB) ‘De Groene Club’. De KNVB wil verantwoordelijkheid nemen en toewerken naar een CO2-neutrale sportwereld. ‘Als je het niet doet voor het klimaat, doe het dan voor het geld’, volgens het KNVB.

De Groene Club

Elke voetbalclub kan zich aanmelden bij De Groene Club. Uit een proefproject met 30 verenigingen blijkt dat de gemiddelde sportvereniging €7000 per jaar kan besparen. De Groene Club heeft de ambitie om 500 verenigingen per seizoen te begeleiden naar een duurzame accommodatie. Met een vijf stappenplan helpt de Groene Club binnen één jaar kostenbesparende maatregelen in te voeren die tot duizenden euro’s per jaar kunnen besparen. Het begeleidingstraject wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Duurzame stadionverwarming

Stadionverwarming is een hoge kostenpost die de energierekening flink doet stijgen bij voetbalclubs. Er worden vaak heaters gebruikt of kachels waarbij het overgrote deel van de warmte verdwijnt in de buitenlucht. Energie-efficiënte stadionverwarming zorgt daarentegen dat de warmte niet verloren gaat en levert ook nog eens 95% aan energiebesparing op. Bijvoorbeeld stadionverwarming in de vorm van verwarmde stoelen, ingebouwde verwarming in business seats of ingebouwd in plastic kuipstoeltjes. Wist je dat Heracles Almelo, VV Noordwijk, Katwijk Quick Boys, VV Venlo en FC Dak al trouwe fans zijn van de duurzame stoelverwarming van Sit & Heat? Naast dat het goed is voor het milieu, bespaar je kosten en is het als voetbalclub ook goed voor je duurzame imago.   

Kleine duurzame maatregelen

Al met kleine maatregelen kom je een heel eind om een sportclub duurzamer te maken. Op binnenverlichting kan bijvoorbeeld een bewegingssensor worden geplaatst, op deze manier kunnen lampen in kleedkamers automatisch uit. Ook deurdrangers die deuren sluiten en barkoeling kan doordeweeks uit met een simpele tijdschakelaar. De bovenstaande duurzame maatregelen zijn uit te voeren bij elke sportbranche en sportaccommodatie. Bovendien zijn de verwarmde stoelen van Sit & Heat voor elk stadion geschikt.

Sit & Heat HQ
Cargadoorweg 31
6541 BT Nijmegen
+31 24 343 0415info@sitandheat.com
Blijf op de hoogte
Nieuwsbrief
Volg ons via social media
Verschillende soorten betaalmethoden
Logo Sit-and-heat